Talents per al segle XXI

Amb el temps aprens que els grans projectes no es mesuren en euros. Grans projectes són aquells que t’il·lusionen i als que dediques temps i afecte perquè no podria ser d’una altra manera. L’any passat ens vam confabular amb l’Imma Franch per imaginar aquest petit llibre que ara es fet realitat gràcies a l’Ajuntament de Manresa. “10 Talents per al segle XXI” vol oferir un missatge optimista als joves que viuran temps encara per inventar.

Kintsukoroi

Kintsugi (金 継 ぎ, “fusteria daurada”), també conegut com Kintsukuroi (金 繕 い, “reparació daurada”), és l’art japonès de reparar la terrissa trencada barrejant les àrees de trencament amb laca polvoritzada o barrejada amb pols d’or. Com a filosofia, tracta el trencament i la reparació com a part de la història de l’objecte, més que una cosa per disfressar o amagar.

Els diagrames de Florence Nightingale

Florence Nightingale (1820-1910) va ser una activista social que va definir la infermeria tal com la coneixem ara, professionalitzant el servei i creant la primera escola d’infermeria al món. Nightingale va ser també una escriptora prolífica, que compartia els seus coneixement mèdics en un llenguatge senzill que la gent podia entendre, i precursora de la visualització de dades. Els seus gràfics “Coxcomb” encara s’usen en l’actualitat, i va ser amb ells que va poder convencer els poders decisoris d’invertir en els seus projectes de cura de la salut. Ella mateixa va deixar escrit com interpretar el seu diagrama de causes de mortalitat dels soldats britànics a la guerra de Crimea.

The circle on the right has 12 sectors going clockwise representing the first 12 months of the war. The circle on the left is the second 12 months. The superimposed dark shapes show the monthly death rates. The diagram illustrates how the Sanitary Commission, sent out in the middle of the war, dramatically reduced the death rate. The length of the radial line in each month is proportional to the death rate, but both the text and the appearance imply that it is the shaded area that is proportional to the death rate, rather than the length of the radial lines. Florence recognised this error and inserted an erratum slip, but then replaced this diagram in later documents (nos. 3, 4, and 5 listed above) with what I will call the “wedges” diagram.

Oblidarem els nous herois?

En agraïment a la seva tasca, Banksy ha regalat a l’Hospital General de Southampton un dibuix que mostra el personal sanitari com els nous herois. El dibuix, ara exposat, serà subhastat a la tardor per aconseguir fons dirigits a l’hospital.

Avui són els herois i els aplaudim, però la pregunta és: ens oblidarem d’ells, de nou, quan la pandèmia estigui controlada?