Els diagrames de Florence Nightingale

Florence Nightingale (1820-1910) va ser una activista social que va definir la infermeria tal com la coneixem ara, professionalitzant el servei i creant la primera escola d’infermeria al món. Nightingale va ser també una escriptora prolífica, que compartia els seus coneixement mèdics en un llenguatge senzill que la gent podia entendre, i precursora de la visualització de dades. Els seus gràfics “Coxcomb” encara s’usen en l’actualitat, i va ser amb ells que va poder convencer els poders decisoris d’invertir en els seus projectes de cura de la salut. Ella mateixa va deixar escrit com interpretar el seu diagrama de causes de mortalitat dels soldats britànics a la guerra de Crimea.

The circle on the right has 12 sectors going clockwise representing the first 12 months of the war. The circle on the left is the second 12 months. The superimposed dark shapes show the monthly death rates. The diagram illustrates how the Sanitary Commission, sent out in the middle of the war, dramatically reduced the death rate. The length of the radial line in each month is proportional to the death rate, but both the text and the appearance imply that it is the shaded area that is proportional to the death rate, rather than the length of the radial lines. Florence recognised this error and inserted an erratum slip, but then replaced this diagram in later documents (nos. 3, 4, and 5 listed above) with what I will call the “wedges” diagram.